
 
 
 
 
 
 

 

 
   

 
 
July 14, 2011  June 
 

 

 
CCL INFORMATION RELEASE NO. 2011-02 
 
 
 
TO:   CHILDREN’S RESIDENTIAL PROGRAM STAFF 
 
 
SUBJECT:   CERTIFIED FAMILY HOMES FOLLOWING THE FOSTER FAMILY HOMES 

REGULATIONS: QUESTIONS AND ANSWERS  
 
 
Effective November 10, 2010, Certified Family Homes are required to follow the Foster Family 
Homes Regulation scheme, which has raised some questions.  The Community Care Licensing 
Division (CCLD) has compiled the following Questions and Answers to assist state and county 
licensing staff, and Certified Family Home caregivers as they continue to implement this 
transition. 
 
If you have any questions, please contact Fernando Sandoval, Manager of the Children’s 
Residential Policy Unit, at (916) 654-2105. 
 
Sincerely, 
 
Original signed by Jeffrey Hiratsuka 
 
JEFFREY HIRATSUKA 
Deputy Director 
Community Care Licensing Division 
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CERTIFIED FAMILY HOMES FOLLOWING THE  

FOSTER FAMILY HOMES REGULATIONS: 

QUESTIONS AND ANSWERS 

 

1.  With regard to Certified Family Homes (CFH)s, will Licensing be instructing Foster 
Family Agencies (FFA) to certify a home once the requirements under Article 3 of the 
Foster Family Homes (FFH) regulations and Section A of the LIC 184A form are 
completed?  
 
No, the protocol for the certification of CFHs has not changed.  FFAs shall continue to certify a 
family home per Sections 88030 Identification of a Certified Family Home and 88031 Application 
for Certification of the FFA Regulations, and not Article 3 of the FFH Regulations, or Section A 
of the LIC 184A form.   
 
2.  Is the FFA responsible for the acts/choices of the certified parent under the 
reasonable and prudent parent standard (RPPS)?      
 
A certified parent is required to use the RPPS when determining whether an activity is age-
appropriate and maintains the health, safety and best interest of the child.  However, the FFA is 
ultimately responsible for what happens in the CFH.  FFA Section 88063, subdivision (a) states 
that, “The licensee is accountable for the general supervision of the licensed facility and the 
certified family home, for the establishment of policies concerning operations, and for ensuring 
operations comply with applicable regulations and statutes.”  Therefore, the answer is yes and 
the FFA would still be held responsible for the violations that may occur in a CFH.   
 
3.  How many hours of training are required for the recertification of a certified parent?  
 
Despite the hours of foster parent annual training stated in FFH Section 89405, Training 
Requirements, Health and Safety Code section 1506 (b)(2) requires “…certified family homes to 
complete at least 12 hours of structured applicable training or continuing education.”  Since, 
statute supersedes regulation, FFA shall continue to require the 12 hours of annual training for 
their certified foster parents.  
 
4.  It appears that the pool fencing regulations do not fall under the RPPS.  Does this 
mean the RPPS does not apply to pool fencing and, therefore, allows FFAs to mandate 
pool fencing?  
 
Yes, that is accurate.  The fencing of pools is not considered an activity; therefore, it does not 
fall under the purview of the RPPS.  Also, neither does FFH Section 89387(d), which requires a 
caregiver to ensure swimming pools and other similar bodies of water are inaccessible.  In this 
instance, FFAs may have policies for swimming pools or other bodies of water that are 
considered “more restrictive” than those outlined in Section 89387 of the FFH regulations.   
 
 
 



CCL Information Release 2011-02 
Page Three 
 
 
5. May a FFA Social Worker recommend restrictions for a foster child or functionally limit 
the RPPS by simply putting something in the needs and services plan? 

As defined in the FFH Regulations Section 89201, Subsection (w)(3), the Written Plan 
Identifying the Specific Needs and Services of the Child (Plan) is:  a time-limited, goal-oriented 
written plan that identifies the specific needs of an individual “child.”  This plan shall contain 
information on the background and needs of a “child” that the placing social worker deems 
necessary for the effective care of the “child.”  

The purpose of this Plan is to focus on the needs of an individual “child”, which at times may 
include limiting certain activities, but not to functionally limit the certified parents from exercising 
the RPPS for normalizing experiences for a “child.”  However, certified parents are required to 
make careful and sensible parental decisions that maintain the foster child’s health, safety, and 
best interest at all times.   

A certified parent is required to follow the foster child’s Plan.  FFH Section 89377, Reasonable 
and Prudent Parent Standard, subdivision (b), states that the application of the RPPS may not 
contradict the Plan.  For example, if the Plan specifically states the foster child may not be left 
home alone, without adult supervision, then the certified parent must follow the Plan and shall 
not leave the foster child home alone without adult supervision.  
 
6.  Please clarify the FFH regulation sections regarding windows.  Can rooms belonging 
to foster children have a window opening to the pool?  If a window opens to a pool and 
cannot be opened more than four inches, does it still need to be alarmed?  
 
Yes to both questions above.  The FFH Regulations Section 89387 provide a variety of options 
to ensure adequate safety for foster children in care regarding windows and swimming pools.   
 
For example, the regulations specify that if a caregiver accepts a foster child under 10 years of 
age or a foster child who is developmentally, mentally, or physically disabled, he or she shall 
ensure that swimming pools are inaccessible.  Inaccessibility is described as being isolated from 
access to the home by way of an enclosure or CCLD equipped with an approved safety pool 
cover.  However, if inaccessibility is not possible, then windows that provide direct access to the 
pool shall be equipped with exit alarms and shall be secured so that they cannot open more 
than four inches. 
 
7.  What are requirements for the FFA certified foster parents with regard to the Pre-
Placement Questionnaire?  If the FFA do not receive Health & Education Passport and/or 
child's needs & services plan at placement, is the FFA are required to obtain Pre-
Placement Questionnaire information from county and provide to certified foster 
parents? 
 
Similar to the requirement for FFA in Section 88068.1, Intake Procedures, the FFA shall seek 
the information from a child’s placement agency and/or authorized representative to address the 
Pre-Placement Questionnaire.  Certified foster parents shall request the Health and Education  
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Passport and/or the child’s needs and services plan from the FFA, and ask the questions on the 
Pre-Placement Questionnaire to determine if they can meet the needs of the foster child.   
 
8.  What are the conditions for the certified foster parent to arrange for other forms of 
care and supervision for foster children?  
 
FFH Section 89378, Responsibility for Providing Care and Supervision, subsections (a)(1)(A) 
through (E) provide five options for foster parents to arrange for alternative care and supervision 
of a foster child.  These options include:  
 

 occasional short-term babysitter  

 alternative caregiver 

 respite care 

 leaving children without adult supervision 

 licensed child care 
 
In this Section of the FFH Regulations, the provisions for each of these options are outlined for 
caregivers and the FFA.  Additional clarification for these sections can also be found in the 
Foster Family Home Questions and Answers Information Release  
2011-01, which can be found on the Community Care Licensing Division website at: 
http://ccld.ca.gov/res/pdf/201101.pdf.   
 
 9.  In the FFH regulations it states that a caregiver is to provide notification or obtain 
prior approval from a Social Worker or Probation Officer prior to a change in providing 
care and supervision.  For FFA certified foster parents, is notifying the FFA Social 
Worker sufficient?  Do FFA need to notify child's County Social Worker? 
 
For CFH, notifying and obtaining prior approval from the FFA social worker is necessary as well 
as the child’s County Social Worker.  Depending on the relationship of the certified parents with 
the County Social Worker, it may be more appropriate for the FFA to assist the certified parent 
with the notification or prior approval from the County Social Worker.  However, the FFA is 
ultimately responsible to notify or seek prior approval from the County Social Worker.  
 
 

http://ccld.ca.gov/res/pdf/201101.pdf

